Володимир Криленко: «Регіональне замовлення дозволить розширити кількість бюджетних місць в університетах та зняти навантаження з держбюджету»

Економічна криза, зниження доходів населення та демографічний спад, який спіткав Україну в середині 90-х років, стали причиною зменшення державного замовлення на фахівців різних спеціальностей у вищих навчальних закладах. Сьогодні кількість бюджетних місць в університетах та інститутах значно зменшилася, а далеко не кожні батьки зможуть дозволити собі оплатити своїм дітям контракт на навчання. Проблема здобуття вищої освіти, а головне – її застосування в умовах сучасного ринку, сьогодні залишається однією з найбільш актуальних.
Член партії БПП «Солідарність», депутат Миколаївської міської ради та перший проректор Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського, доктор економічних наук Володимир Криленко впевнений, що подолати проблему скорочення бюджетних місць на навчання можливо за рахунок регіонального замовлення.
??????????
Зрозуміло, що регіональне замовлення не стане панацеєю, проте зможе полегшити навантаження на державний бюджет. Володимир Криленко вважає, що це найбільш логічний та раціональний варіант для збільшення кількості бюджетних місць у складних умовах сьогодення. Як врятувати для держави лікарів, вчителів, бібліотекарів та музейних робітників доктор наук Криленко розповів на прикладі Миколаївщини.

«Давайте розглянемо ідею регіонального замовлення на прикладі Миколаївської області. Сьогодні за статистикою більшість випускників шкіл залишаються отримувати вищу освіту вдома, в університетах Миколаєва. Так, є процент студентів, які їдуть навчатися до столиці та інших великих міст України, проте він не складає навіть половини від загальної кількості випускників. Не кожному батьки можуть дозволити навчатися в іншому місті, хоча б з фінансових причин. Ще менший відсоток їде навчатися за кордон. Тому необхідно, щоб студенти не лише здобули вищу освіту в Миколаєві, але й знали, що потім не доведеться декілька років шукати роботу чи взагалі працювати не за спеціальністю. Тут і приходить на допомогу ідея регіонального замовлення. Скажімо, якщо в умовному районі області в школах необхідна певна кількість вчителів, а районним державним структурам – юристів, а сільським лікарням чи фельдшерським пунктам – медиків, такий район робить замовлення у вищі навчальні заклади Миколаєва і бере на себе частину витрат на навчання фахівців необхідного напрямку. Принцип такий: «Ви навчаєте нам потрібного спеціаліста, а ми беремо частину витрат на себе», – розповів Криленко.

Володимир Криленко вважає, що такий підхід дасть змогу розширити державне замовлення, райони отримають необхідних фахівців, а студент після навчання гарантовано не залишиться без роботи.

«Таким чином, ми вирішуємо одразу декілька проблем. В райони приїдуть працювати молоді спеціалісти, в яких є потреба – вчителі, лікарі, юристи, інженери тощо. Студент, в свою чергу, буде навчатися безкоштовно, а після навчання не залишиться без робочого місця», – констатує Криленко.

Депутат також зазначив, що ідея регіонального замовлення для вищої школи вже обговорювалася на рівні міського голови та депутатів.