Депутат облради від «БПП» Михайло Талпа: «Сама ситуація підштовхує нас до логічного завершення реформи НПУ»

Нещодавні події у Кривому Озері, де співробітниками Національної поліції було вбито людину при затриманні та на вулиці Соборній у центрі Миколаєва, коли патрульні не змогли затримати нетверезих дебоширів не лише призвели до великого ажіотажу серед громадськості та у ЗМІ, але й кинули тінь на НПУ – молоду новостворену структуру, яка ще знаходиться у процесі становлення. Зростання криміногенної ситуації на Миколаївщині навіть змусило миколаївських депутатів та міського голову зібрати сесію Миколаївської міськради, повністю присвячену проблемам охорони правопорядку.
Секретар профільної поліцейської комісії у Миколаївській обласній раді, депутат облради від фракції БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» Михайло Талпа розповів, чому не можна порівнювати події у Кривому Озері з аналогічними у Врадіївці трирічної давнини, чому діяльність нової поліції почалася з двох великих скандалів та як саме проходитиме конкурсний набір до НПУ в області.
??????????   Михайло Володимировичу, після того, що сталося у Кривому Озері серед представників ЗМІ та громадськості можна почути порівняння з аналогічними подіями у Врадіївці три роки тому. Чи правильне таке порівняння взагалі?
«Так, сьогодні багато людей проводять паралелі між тим, що відбулося у Кривому Озері і подіями 2013 року у Врадіївці. Між іншим, таке порівняння не є коректним. Коли співробітники міліції вчинили злочин у Врадіївці, керівництво  намагалося його приховати, що й призвело до ажіотажу в ЗМІ та серед громадськості. Події ж у Кривому Озері були одразу висвітлені, поліцейських, які перевищили службові обов’язки, ніхто не намагався вигородити. Практично одразу Хатія Деканоїдзе заявила, що вони понесуть покарання і залишать лави НПУ. Тому порівнювати Криве Озеро та Врадіївку не можна. Це різні ситуації, хоча й схожі».
Чим можна пояснити, що за останній місяць сталися два таких гучних скандали – спочатку у Кривому Озері, потім – на вулиці Соборній у Миколаєві, коли декілька патрулів НПУ не змогли впоратися з  дебоширами прямо у центрі міста? Це випадковий збіг обставин чи закономірний результат системних помилок?
«Вбивство поліцейськими людини у Кривому Озері та бездіяльність патрульних на вулиці Соборній при затриманні дебоширів – це не просто прикрі випадки. Так, це наслідок накопичення певних системних прорахунків та помилок  у реформі поліції в Миколаївській області. На мою думку, реформа не є закінченою, багато речей не доведені до кінця. Незавершеність реформи призводить до подібних ситуацій. Не можна зупинятися і треба довести до логічного кінця цей процес. Наприклад наша профільна комісія мала б почати працювати ще навесні. Проте через відсутність у її складі ще одного члена від Міністерства внутрішніх справ, вона так і не приступила до роботи тоді і почала функціонувати лише зараз, після останніх всім відомих подій. При чому, наша область лише друга в Україні після Тернопільської, де комісія з питань поліцейської реформи почала працювати. Тобто, сьогодні сама ситуація, що склалася, підштовхує нас до подальшого реформування НПУ. Не можна просто переодягти співробітників НПУ у нову форму та сказати: «Все, іди працюй». Реформа має продовжуватися».
Коли розпочнеться набір до НПУ у Миколаївській області, та за якими критеріями він проходитиме?
«Конкурсний набір у поліцію вже об’явлений нашою комісією. Ми оголосили конкурс на 95 вакансій. Серед них, 90 – це слідчі і 5 – це дільничі. Критерії відбору у кожного члена комісії свої, спираючись на власний досвід та фах».
Відомо, що наразі у структурі НПУ працюють також співробітники колишньої міліції. З цього приводу можна почути діаметрально протилежні думки.
«Працівники колишньої міліції можуть працювати у НПУ, якщо вони пройдуть конкурсний відбір, переатестацію та покажуть себе досвідченими фахівцями, не заплямованими скандалами. Великий професійний досвід таких людей потрібен новій поліції, яка поки що дуже молода. Хоча б для того, щоб не допускати ситуацій, які не так давно перевернули з ніг на голову всю область. Якщо людина доведе, що вона має працювати в НПУ, вона буде там працювати».
 
Прес-служба МТОП БПП “СОЛІДАРНІСТЬ”