Андрій Вадатурський: «Без ухвалення закону про обіг сільгоспземель ринок землі запустити неможливо»

На минулому пленарному тижні Верховна Рада України черговий раз продовжила дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на один рік – до 1 січня 2017 р. Народний депутат України від фракції Блоку Петра Порошенка Андрій Вадатурський вважає, що в Україні бракує експертів з фаховими пропозиціями щодо вирішення земельного питання. Про це він розповів виданню Forbes – Україна.
«В Україні багато хто активно обговорює тему введення ринку землі й виступає в ролі експертів. Але професійних думок і пропозицій щодо розв’язання низки супутніх питань, на жаль, немає», – сказав Андрій Вадатурський.
Політик зазначив, що у людей склалося багато міфів відносно зняття мораторію на продаж землі, зокрема, відносно того, що може відбудеться після введення ринку землі. «Наприклад, про те, що із завершенням терміну його дії сільгоспугіддя автоматично вводились би у вільний обіг. Це неможливо, оскільки без ухвалення закону про обіг сільгоспземель ринок землі запустити неможливо. Але в цьому мало хто розбирається детально, – пояснив Андрій Вадатурський. – А для того щоб зняти рівень загострення в суспільстві і не допустити чергових звинувачень влади у зраді національних інтересів, було прийнято суто політичне рішення про ухвалення ще одного закону для продовження мораторію на продаж ще на один рік».
Народний обранець розповів, що представники аграрного комітету встановили Кабміну термін до 1 березня 2016 року відносно підготовки законопроектів, необхідний для повноцінного введення ринку землі. «Члени комітету вирішили ухвалити закон і підтримати ініціативу голови комітету з метою зобов’язати Кабінет міністрів до 1 березня 2016 року підготувати необхідні законопроекти, пов’язані з обігом земель сільськогосподарського призначення», – розповів Андрій Вадатурський.