Березанщина. Після Майдану

Період після Майдану. Країна воює з агресором і бореться з внутрішньою п’ятою колоною Кремля, викорінює корупцію і започатковує реформи в усіх сферах суспільного життя. У цих умовах з 18 квітня 2014 року завдання із забезпечення життєдіяльності районної громади Березанська райдержадміністрація виконує під моїм керівництвом. На «гілці влади» ті ж самі
Півтора року на посаді – багато це чи мало? Достатньо для того, щоб детально вивчити стан справ у районі. Для проведення кардинальних змін на краще – мало, оскільки обстановка в Березанському районі є зменшеною копією загальнодержавної економічної і суспільно-політичної ситуації – з проявами корупції, саботажу, антиукраїнських настроїв, непрофесійності кадрів, неефективності керівного механізму. У районі, що останніми роками перетворився на вотчину Партії регіонів, крім нерозуміння й байдужості до пропозицій нової влади, відчувається ще й відвертий саботаж ідеї децентралізації. Тому запропонований проект утворення єдиної Березанської територіальної громади на основі об’єднання всіх населених пунктів під одним керівництвом не знайшов достатньої підтримки. Протидію чинила депутатська більшість із колишніх членів Партії регіонів. Однак Березанщина включилася в процеси децентралізації. Завдяки ініційованим Президентом змінам до податкового законодавства сільські ради отримали додаткові можливості залучення коштів до своїх бюджетів. Ось який результат дала фінансова децентралізація у Березанському районі. Станом на 1 жовтня 13 сільських рад із 17 уже виконали річні плани надходжень. Абсолютно всі сільські ради забезпечили виконання завдань із наповнення бюджетів за десять місяців, причому зі значним перевищенням планових показників. До того ж, Березанський район цьогоріч отримав з державного бюджету субвенцію у сумі 31 мільйон гривень на розвиток освітньої мережі, а також 13 мільйонів гривень – на утримання медичних закладів.
Асфальт для курортника
Але чи всі змогли ефективно розпорядитися значно збільшеними бюджетними ресурсами? Наведу позитивні приклади. Коблевська сільрада цьогоріч у поліпшення транспортної розв’язки в курортній зоні внесла 800 тисяч гривень, а також безпосередньо у ремонт покриття сільських вулиць – ще 2 мільйони, і роботи тривають. Із бюджету Рибаківської сільради на асфальтування проїздів курортною територією витрачено 3,5 мільйона гривень, відремонтовано дороги в Луговому й під’їзну дорогу до цього села. В райцентрі на кошти Березанської селищної ради відновлено асфальтне полотно по вулиці Степовій. Роботи з капітального й поточного ремонту доріг виконано також у населених пунктах Рибаківської, Червоноукраїнської, Дмитрівської сільрад. Досягненнями звітного періоду вважаю також відновлення роботи Кімівського, Данилівського та Василівського дошкільних навчальних закладів після того, як тривалий час ці приміщення були законсервованими. У Березанському дитсадку відкрито 9-ту групу. Поліпшенню життєдіяльності територіальних громад сприяло направлення коштів на ремонт водопровідних мереж у Дмитрівці, Березанці, Кранянській, Кімівській, Василівській, Данилівській, Новофедорівській сільських радах.
Єднаймося, громадо!
Усі 50 населених пунктів будуть об’єднані в одну Березанську територіальну громаду. Проект такого об’єднання із розрахунками за всіма напрямками соціально-економічного розвитку громади вже затверджено Миколаївською обласною радою. На його реалізацію з дотриманням усіх законодавчих процедур піде близько двох років. Об’єднана територіальна громада отримає додаткові фінансові ресурси, у тому числі й 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Сподіваюся, завдяки мешканцям району вдасться підібрати на посаду голови Березанської територіальної громади відповідальну, активну людину, яка забезпечить професійне керівництво цим на сто відсотків місцевим органом влади і не боятиметься ухвалення відповідальних рішень. Передбачаю запитання: чи не постраждають інтереси віддалених сіл у результаті скупчення фінансових, кадрових, адміністративних ресурсів у Березанці. Ні. Кожне село обере старосту і цією відповідальною особою буде представлено у складі ради Березанської територіальної громади. Ефективність змін – уже і в тому, що замість апарату, на утримання якого нині йде до 80 відсотків бюджету сільради, працюватиме один староста. І впорається. За подібними моделями самоврядування функціонує в передових країнах світу. Тож і серед нас знайдуться люди, здатні опанувати нововведення й запустити ефективний механізм самоврядування. Процес об’єднання в одну територіальну громаду тривалий. Процедура передбачає ухвалення певних рішень Березанською районною радою, склад якої формуватиметься буквально за тиждень за підсумками виборів. Якщо знову проведемо до ради соратників Януковича, вони гальмуватимуть реформи. Тому раджу виборцям звернути увагу на нові прізвища у виборчих бюлетенях і віддати перевагу політичним силам, солідарним із Президентом України Петром Порошенком.
Гроші – з пляжу
Ще один приклад того, що влада спроможна захистити інтереси мешканців району, – це відновлення асфальтового полотна по об’їзній дорозі в Березанці. Цей шлях ніколи особливою якістю не відрізнявся, але після того, як у 2012 році ним протягом кількох місяців великотоннажні вантажівки у напрямку винзаводу доставляли обладнання для будівництва сонячної електростанції, на дорозі живого місця не залишилося. Мій попередник казав, що дорогу відремонтують. Але предметно зайнявшись цією справою, я переконався, пан Корчевський перед інвестором про це навіть не заїкався. Так, викликати керівників фірми на розмову було нелегко. Але після кількох наполегливих спроб мені вдалося. Нині на об’їзній дорозі виконано ремонт. Безумовно, цей шлях не зразковий, але таким якісним він не був ніколи. Завданням райдержадміністрації вважаю наведення порядку й законності в курортній зоні. Торік реанімовано дві асоціації директорів баз, одна в рибаківській, інша – в лугівській зонах відпочинку. У співпраці з членами цих асоціацій вирішувалися питання покращення стану під’їзних доріг, освітлення території зони відпочинку, участі у прийомі дітей із зони АТО. Цьогорічний курортний сезон на чорноморському узбережжі Березанщини пройшов надзвичайно активно. Масовий наплив відпочивальників, напевно, зумовлений втратою кримських курортів. На коблевських та рибаківських пляжах у розпал літа буквально ніде було ногою ступити. Але що з того Березанському районові? Від підприємницьких структур, розміщених у курортній зоні, до бюджетів Коблевської та Рибаківської сільрад надійшло 6 мільйонів 231 тисяча гривень. Надходження до районного бюджету від податку на доходи фізичних осіб взагалі мізерні. Порівняно з сумами прибутків, отриманих базами відпочинку та іншими комерційними структурами, що відпрацювали в курортній зоні літній сезон, – це крапля в морі. А все тому, що з 70-х років минулого століття, коли Чорноморське узбережжя на території Березанського району почало оформлюватися як курортна зона, бази відпочинку, що належали підприємствам усього СРСР, лише експлуатували наші пляжі. Вони не сплачували податки в район і не вкладали кошти у благоустрій території, якою користувалися. Нічого не змінилося досі. Необхідно, щоб усі бази відпочинку й пансіонати було зареєстровано у Березанському районі, тоді тут залишатимуться сплачені ними податки. Цю тему я неодноразово порушував на рівні Миколаївської обласної ради та облдержадміністрації, оскільки в обхід цих інстанцій керівник району не має можливості клопотати перед Верховною Радою про внесення змін до законодавства. Не всі суб’єкти господарювання, тобто власники пансіонатів, торгових яток, магазинів, розважальних закладів офіційно оформлюють на роботу найманих працівників. І від того районний бюджет теж утрачає значні суми.
Україні – бути!
На порядку денному було питання одне на всіх – чи залишиться Україна суверенною. І ствердну відповідь на нього ми мусили дати усією Березанською районною громадою. Як громадянин України особисто я навіть не припускався думки, що може бути інакше. Так міркують і мешканці району, які започаткували волонтерський рух під керівництвом пані Гладковської. До благодійної допомоги учасникам Антитерористичної операції долучаються свідомі, патріотично налаштовані мешканці. Завдяки небайдужим вдалося направити на забезпечення військовослужбовців АТО 270 тисяч гривень. Це сума, зібрана орендарями землі з розрахунку 3 гривні за один гектар. Крім того, збирали й відправляли продукти харчування до зони АТО, а також на підтримку Рибаківської прикордонної застави. Закуплено 20 бронежилетів військовослужбовцям зони АТО, які йшли з Березанського району. 60 бійцям для відпочинку та реабілітації було надано місця на базах Коблевської курортної зони, організовано відвідування ними аквапарку та дельфінаріуму. Благодійництвом займаються краснянське подружжя Олександр і Людмила Пшонки, родина Злонських та Віталій Михайлюк із Березанки, підприємці Анатолій Кухарчук та Іван Коломейко, Анатолій Чудний, Петро Волошин, Віктор Монастирський. І це не показові акції, а системна доброчинність, тверда патріотична позиція. Україні – бути! Так однозначно вирішив для себе працівник районної шляхової дільниці Валерій Пустовойтенко. Чоловікові за 50, але він пішов боронити Батьківщину добровольцем. Не чекали виклику, самі з’явилися до військкомату Костянтин Кирлан із Червоноукраїнки, красняни Ілля Ковальчук, Юрій Бабуховський, Олександр Купча. Не ховався від повістки, гідно зреагував на мобілізацію мешканець райцентру Юрій Шапран, а також Олег Чеботар, Андрій Лелеко та багато інших. На превеликий жаль, на Березанщині п’ять разів було чутно реквієм над могилами полеглих у неоголошеній, але реальній російсько-українській війні. Ми мусимо віддати данину співчуття й уваги родинам Олега Сарабіна, Євгена Кунтія, Олега Барського, Сергія Єрошенка та Олега Мацокіна.
Гідні кандидатури
Вибори сільських голів та депутатів місцевих рад, призначені на 25 жовтня, мають відбутися в атмосфері об’єднання сил. Балотуватися до складу Березанської районної ради я вирішив за списком «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У прийнятті цього рішення не довелося міркувати над питанням, чи мені це потрібно. Так, потрібно! Мені потрібно, щоб розпочаті у країні перетворення не зійшли нанівець. Хочеться, щоб боротьба з тотальною корупцією, що пронизала суспільство, була успішною. Не бачу більш ефективної особистості в українському політикумі, ніж Петро Порошенко. Його було обрано главою держави, коли Україна вже втратила Крим і воювала за свій Донбас. Прийняти на себе керівництво країною у такому стані – це вже мужність. Так, виходить не все й не відразу, але в діяльності Президента чітко простежується позиція: він працює заради держави. Намагаюся допомагати йому в цьому як представник виконавчої гілки районної влади. Але у нас необхідно сформувати стійкий прошарок патріотів, які керуються не особистими вигодами, а інтересами Березанщини. Ось у цьому, на мою думку, і полягає завдання сил, які буде представлено у новому скликанні Березанської районної, селищної і сільських рад.

Володимир ТРИБУХА, голова Березанської районної державної адміністрації