Ми переживаємо історичний момент, коли Президент передає повноваження на місця

Під час прямого ефіру ток-шоу «Контр Аргумент» на Миколаївському обласному телебаченні обговорювалося питання внесення змін до Основного Закону України в частині децентралізації.
В ході спілкування я зазначив, що Президент йшов на вибори з врахуванням проведення децентралізації в Україні. Депутати йшли на вибори з декларацією про децентралізацію. Це питання також було включено до Коаліційної угоди, адже Майдан вимагав проведення децентралізації та передачі влади на місця. Процес обговорення і внесення змін до Конституції України є досить тривалим. Після схвалення Венеціанською комісією та Конституційним судом України, парламент підтримав ці зміни в першому читанні 265 голосами. Для прийняття в цілому потрібні 300 голосів і до розгляду цього питання в другому читанні є достатньо ще часу для обговорення.
Також звернув увагу на те, що жодних змін не вноситься до статті 2 Конституції України, де йдеться про державний суверенітет. Тобто на територіальну цілісність країни ніхто не зазіхає. Україна була, є і буде унітарною державою.
Пояснив також, що префекти, посада яких передбачена змінами до Конституції України, здійснюватимуть лише наглядові функції за дотриманням законів і положень Основного Закону України. Префект повинен контролювати дотримання закону на місцях. В разі виявлення якихось порушень, префект передає таку інформацію для прийняття рішення Верховній Раді чи Президенту. В цьому немає жодної узурпації влади, як дехто говорить. Навпаки. Ми переживаємо історичний момент, коли Президент передає повноваження на місця.